5 zaken om op te letten bij het kopen van een occasion
Maurice Peters, Station Manager Alphabet Occasions Breda
Wist je dat ‘occasion’ in het Frans onder andere een buitenkansje of een koopje betekent? Toch blijkt uit onderzoek dat mensen die op zoek zijn naar een tweedehandsauto of occasion, een scherpe prijs helemaal niet het belangrijkste vinden (sterker nog: prijs staat pas op plek 5).
Het allerbelangrijkste bij de aanschaf van een occasion is dat je waar voor je geld krijgt en geen kat in de zak koopt. Daarom is het essentieel dat je goed nagaat bij wie je een occasion aanschaft. Zijn de verkopende partij en de informatie over de auto wel te vertrouwen? Wij geven je 5 tips.
Tip 1: Liever geen importauto
De vraag naar occasions in Nederland is groot, groter dan het aanbod. Veel autobedrijven importeren dan ook occasions, met name uit Duitsland. Daar liggen de prijzen lager en bovendien is het fiscaal voordelig. Helaas worden er zeer regelmatig kilometerstanden teruggedraaid of gaat het om voormalige schadeauto’s.
Zo’n auto, waarvan de geschiedenis onbekend is, wil je als consument natuurlijk niet. Uitzoeken of het om een importauto gaat, kun je zelf. Voer het kenteken in op de site van de RDW en kijk onder Basis > Vervaldata en historie. Verschillen de Datum toelating en Datum eerste afgifte dan is het een importauto.
Tip 2: Controleer de geschiedenis van de auto
Is de auto altijd goed en op tijd onderhouden? Is er misschien ooit sprake geweest van schade? Een betrouwbare verkoper heeft niets te verbergen. Vraag dus altijd naar de onderhouds- en schadegeschiedenis om te voorkomen dat je een verkeerde aankoop doet en binnen de kortste keren voor onverwachte kosten komt te staan.
Ook al houden veel auto’s tegenwoordig zelf digitaal bij wanneer onderhoud noodzakelijk is, de aantoonbare onderhoudsgeschiedenis is belangrijk. Een onderhoudsboekje kan er heel authentiek uitzien, maar is niet heel moeilijk om na te maken. Echte zekerheid heb je alleen wanneer je de facturen kunt inzien.
Tip 3: Garantie is wettelijk verplicht
Niet ieder bedrijf geeft garantie op een occasion - maar toch is het verplicht. De garantie op een tweedehandsauto valt onder de wet ‘Verkoop en garanties voor consumentengoederen’ en bedraagt 6 maanden. Vraag er dus altijd naar en kijk ook goed naar de voorwaarden.
De verkoper is verplicht je een auto te leveren die voldoet aan de eisen van normaal gebruik. Eventuele gebreken moet hij melden. Daar staat tegenover dat jij als koper een controleplicht hebt. Waar je dan op moet letten, lees je in een volgende blog.
Tip 4: Wat zijn de ervaringen met deze verkoper?
Of het nu gaat om winkels, restaurants, hotels, boeken, wijnen of huishoudelijke apparatuur: sinds de komst van het internet is het erg makkelijk om je mening over een bepaald product of bedrijf te delen.
Ben je van plan om een occasion te kopen en wil je meer weten over de ervaringen van anderen, zoek de leverancier dan eens op bij tevreden.nl. Alphabet Occasions bijvoorbeeld, scoort gemiddeld een 8,6 na ruim 3.600 beoordelingen.
Tip 5: Is de prijs wel echt de prijs?
Autobedrijven die occasions verkopen zijn niet altijd even duidelijk over de prijs. De prijs moet gewoon de prijs zijn waarvoor de koper de auto mee kan nemen, zegt ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Soms krijg je te maken met extra kosten voor het rijklaar maken van de auto of moet je bijbetalen voor banden (!). Regelmatig wordt de prijs zonder garantie genoemd, terwijl die garantie gewoon wettelijk verplicht is. Check dit zorgvuldig en laat je niet verrassen!
Op zoek naar een aantrekkelijke occasion? Zorg dan dat je goed geïnformeerd bent over het bedrijf, de achtergrond van de auto en de voorwaarden rond je aankoop. Alphabet Occasions biedt de best onderhouden occasions van Nederland. Zorgvuldig geselecteerd, onderhouden door merkdealers en voor een scherpe all-in prijs.