5 tips bij het aanschaffen van een occasion
Maurice Peters, Station Manager Alphabet Occasions
Heb je gespaard voor een auto maar koop je er liever een waar de ‘kop’ vanaf is. Dan is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan.
In onze vorige blog (lees hier onze vorige blog) hebben we tips gedeeld over de keuze voor een goede verkopende partij, de voorwaarden rond de aankoop en de achtergrond van de auto.
Deze keer delen we tips bij het kopen van een tweedehandsauto.
Tip 1: Wat voor occasion zoek ik?
Het is heel makkelijk om verliefd te worden op een spannende, exclusieve of opvallende occasion. Toch is het verstandig om eerst eens op rijtje te zetten wat je wensen en eisen zijn. In die leuke cabrio kunnen je honden niet mee. Rij je niet veel te veel voor een benzine of te weinig voor een diesel? En is die prachtige youngtimer wel geschikt voor dagelijks woon-werkverkeer?
Bespreek je wensen en eisen met de verkoper en laat je goed adviseren over of een bepaalde auto wel of niet bij je past. Belangrijke punten zijn bijvoorbeeld: hoeveel personen moeten er mee, wat is je budget, hoeveel bagageruimte heb je nodig en hoeveel kilometers rijd je per jaar.
Tip 2: Wat gaat deze auto me kosten?
Dankzij het internet is het heel eenvoudig om de verkoopprijs van de auto die je op het oog hebt te vergelijken met auto’s van hetzelfde type en bouwjaar en met (ongeveer) dezelfde kilometerstand. Let hierbij ook op de uitrusting, vergelijk je wel auto’s met dezelfde opties? De koerslijst van de ANWB is een handig hulpmiddel (voor auto’s jonger dan 15 jaar).
Vergeet daarnaast niet om te kijken naar de kosten van bezit en gebruik. Vaste kosten zijn de afschrijving (op basis van leeftijd), verzekering en wegenbelasting. Variabele kosten zijn de afschrijving op basis van kilometers, brandstofverbruik en reparatie en onderhoud. Een auto met een veel lagere kilometerstand zal altijd duurder zijn dan een soortgelijke met een hoge kilometerstand. Vaak is het prijsverschil zo groot dat het verstandiger is om voor de hogere stand te kiezen, zeker wanneer je weinig kilometer per jaar rijdt. Onze adviseurs kunnen dat voor je uitrekenen.
Tip 3: Hoe ziet de occasion eruit?
Logisch dat je aan een tweedehandsauto kunt zien dat deze gebruikt is, maar controleer de staat van de auto grondig. Check of er krasjes of beschadigingen zijn. Kijk naar roest of eventuele lekkage. En controleer het profiel van de banden. Vergeet ook de kilometerstand niet. Is er een Nationale Autopas aanwezig en kan men het onderhoud aantonen door middel van een historie en facturen. Een onderhoudsboekje alleen is niet voldoende bewijs.
Zorg dat je weet wat je koopt en wat je krijgt voor je geld. Je hebt als koper onderzoeksplicht. De verkoper heeft mededelingsplicht. Hij of zij moet mankementen en gebreken vermelden. Vraag daar dus altijd nadrukkelijk naar.
Tip 4: Tijd voor een proefrit!
Als consument heb je recht op het maken van proefrit, maak hier altijd gebruik van. Maak vooral een wat langere rit en rij over verschillende soorten wegen, binnen de bebouwde kom, op buitenwegen en op de snelweg.
Voldoet de auto aan je wensen, rijdt hij prettig en zit je lekker? Werkt alles op het dashboard? Gaan alle controlelampjes uit tijdens het proefrijden? Check of de occasion stabiel op de weg ligt. En let op geluiden wanneer je bijvoorbeeld door een bocht of over een drempel rijdt, dat kan een teken van slijtage zijn.
Tip 5: Wat vinden ze er thuis van?
In de meeste gevallen is een auto niet voor één persoon bedoeld. Om de reactie ‘Wat heb je nou gekocht?’ te voorkomen is het slim om toch even met het thuisfront te bespreken waar je keus op is gevallen. Nog beter: neem je partner of gezin gewoon mee voor een proefrit en maak er samen een gezellige dag van.
Overweeg je een tweedehandsauto? Zorg dan dat je weet wat je koopt en wat deze occasion je gaat kosten.